Vyhľadávať v tomto blogu

streda 2. februára 2011

Liposukcia - áno či nie?

Dosiahnutie úspechu v akejkoľvek sfére vyžaduje isté úsilie,  reálne zhodnotenie vlastných možností , prácu, čas, ale i kus šťastia. Ak ste nemali to šťastie a štíhlosť a súmerné proporcie ste nedostali do vienka tak , ako by ste si predstavovali, musíte na sebe pracovať o to viac. Dôležité je stanoviť si reálne ciele a pustiť sa na cestu k spokojnosti a dosiahnutiu svojho ideálneho body image.
Možno viete, že náš organizmus má v zásade stabilne daný počet tukových buniek.  Tukové bunky sú schopné rozmnožovať sa, ale len v prípade, že ich objem prekročí  istú hranicu.  Za bežných okolností  keď  priberieme alebo schudneme to znamená , že tukové bunky zväčšujú alebo zmenšujú svoj objem. Neprichádza teda tvorbe či úbytku počtu tukových buniek.
Preto ak rozmýšľate nad trvalým odstránením tuku je potrebné brať tento fakt do úvahy. Tukové bunky sa dajú na trvalo odstrániť napríklad pomocou liposukcie.
Pre udržanie  trvalého výsledku po odsatí tuku je nevyhnutné zachovať rovnicu príjmu a výdaja energie. V prípade že to tak nie je a váš energetický príjem je vyšší ako výdaj, tuk sa začne v tukových bunkách opätovne hromadiť. A keďže sa nemôže ukladať do tukových buniek, ktoré vám boli odstránené, hromadí sa v iných oblastiach. Tak môže ľahko prísť k nárastu objemov v miestach, kde ste na to neboli zvyknuté.
A preto ak rozmýšľate o korekcií postavy chirurgickým zákrokom, je ideálne nachádzať sa v stave vyrovnanej telesnej hmotnosti, kedy opätovné priberanie na váhe nie je pre vás veľkou hrozbou.

Kedy je vhodné uvažovať nad zoštíhlením  liposukciou?
MUDr.Šimkanin: ,,Liposukcia je skvelým pomocníkom  v  prípade odstraňovania menšieho množstva tuku z partií, ktoré nedokážete vyformovať cvičením.  Ak potrebujete schudnúť  desať  alebo  pätnásť kilogramov, v prvom rade musíte zmeniť svoju  životosprávu a schudnúť v intenzívnom redukčnom programe. O ďalších estetických zákrokoch je vhodné uvažovať až neskôr.“

Isť najskôr na liposukciu a potom  dodržiavať  zdravú životosprávu,  alebo opačne?
Odkladať zmenu životného štýlu na neskôr,  je dosť riskantné.  Obyčajne trvá  dva až tri týždne, kým sa na  zdravý životný štýl „naladíte“ a zmeníte svoje doterajšie návyky. Určitý čas potrebujete na získanie  vedomosti o zdravej výžive a vhodnom pohybe,  a tiež aj na to, aby ste si vytvorili  žiaduce stereotypy  a na zmenu zvykli . Po liposukcii,  v období rekonvalescencie, je  z dôvodu obmedzeného pohybu výdaj energie nižší, ako pred zákrokom. Vhodné stravovanie môže,  práve v tomto  období,   pomôcť dosiahnuť vyváženú energetickú bilanciu  a zabrániť nežiaducemu nárastu hmotnosti. Zásady zdravej životosprávy  by ste si preto mali osvojiť čo najskôr..

Je vhodné pred liposukciou  cvičiť a spevniť si svaly?
MUDr.Šimkanin: ,, Cvičenie tvaruje postavu a pevné svaly pomôžu zvýšiť efekt zákroku.  Účinok liposukcie je síce  trvalý, no vyvarovať sa  priberaniu v oblastiach, ktoré neboli liposukciou korigované, je nemenej potrebné pre dosiahnutie ideálneho estetického výsledku. Preto by sme mali cvičiť pravidelne a aktívny  pohyb zaradiť do svojho denného režimu.“

2 komentáre:

  1. Jediné,čo skrášli vašu postavu je cvičenie a strava...Bludom tohto typu neverte...Je to obyčajný rekmlamný ťah,nič viac...Ľuďia,čo nemajú čo na robote sa nudia a uvádzajú reklmay tejto podobné..asi tento príspevok vymažú,alebo ho označia za nedvôveryhodný :) No bohužial to tak je a ja to nezmením...Príbeh na schudnutie vám neprezradím,každý organizmus je iný a každý zaberá na niečo iné.Ale od počiatku je zrejmé,že 90% tvorí strava... Toto nikto nevymaže,iba ak by som klamal a bolo by to 95% :) Radím: strážiť si kalórie, tuky a dbať na prísun bielkovín aaaa ... hlavne pohyb ženy..Nesedte doma na riťkách,ale trošku života do toho umierania :oD Majte sa krásne a ak budú ohlasy na tento príspevok uverejním fotky (svoje) pred a po začatí cvičenia + bonus : čo som papal :)Krásne sviatky všetkým želám ...

    OdpovedaťOdstrániť